Suspendarea inmatricularii

Conform ultimelor modificari si completari aduse Codului Rutier prin OG 14/2017 se introduce notiunea de “suspendare a inmatricularii autovehiculului” aceasta suspendare intervine in doua situati:

  1. In situatia in care Inspectia Tehnica Periodica (ITP) expira, inmatricularea autovehiculului este suspendata automat.
  2. In siutatia in care la achizitionarea unui autovechicul noul proprietar nu inmatriculeaza masina pe numele sau dupa termenul de 90 de zile de la data cumpararii.

 Noile prevederi legate de suspendarea inmatricularii intra in vigoare de la data de 20 Mai 2018

Sanctiuni

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu ITP-ul expirat se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 9 si 20 puncte amenda, adica intre 1305 si 2900 de lei. Aceeasi sanctiune se aplica si pentru circulatia pe drumurile publice a unui autovehiculul a carui inmatriculare este suspendata din motivele enuntate mai sus, respectiv 9-20 puncte amenda, 1305 si 2900 de lei.

Atentie! Cele doua amenzi se cumuleaza astfel incat un sofer care circula cu un autoturism cu ITP-ul expirat risca o amenda dubla, una pentru ITP expirat si una pentru circulatia pe drumurile publice cu un autovehicul a carui inmatriculare este suspedata. Prin urmare amenda in acest caz este cuprinsa intre 18 si 40 puncte amenda adica intre 2610 si 5800 lei.

Amenda pentru circulatia unui autovehicul a carui inmatriculare este suspendata din cauza ca proprietarul nu a transcris autoturismul pe numele sau in termenul legal de 90 de zile este cuprinsa intre 9 si 20 puncte amenda, adica intre 1305 si 2900 de lei.